Een wandeling van 8 a 9 km aan het natuurgebied van Den Dotter.

Leuke wandeling voor zondagnamiddag, we kwamen nogal wat mountainbikers tegen, want er liggen blijkbaar vele routes in de buurt.

Vertrekpunt Oud Dorp 46, heldergem.

Deze wandeling van 8,2km is aangeduid met een pijl met rode blokjes, kan perfect gedaan worden met occasionele wandelaars.

Men komt een paar zitbankjes tegen, een café bij de Gotemsmolen, een pannenkoekenhuis en roomijsverkoper nabij de Engelsmolen.

De paden zijn duidelijk goed onderhouden.

Den Dotter in Haaltert biedt een bonte combinatie natuurlandschappen en is daarom ideaal om te gaan wandelen. Spot hier de dotterbloem, waarnaar het gebied vernoemd is, of een van de vele vogelsoorten. De afwisselende landschappen bieden een ideaal wandeltafereel. De blauwe draad door het gebied is de Molenbeek. Op de lagere delen vind je natte wei- en hooilanden, ruigtes en broekbossen. De hogere en drogere delen bestaan uit open, golvende koutergebieden, die al eeuwenlang bewerkt worden.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer, zeker op de blauwe en rode wandeling. Enkel de gele wandeling is toegankelijk met kinderwagens. Honden welkom, aan de leiband. Voor de kinderen is er een ijsboerderij.

Beschrijving van het natuurgebied

De wandelroute brengt je langs een erg gevarieerd landschap van meersen, bosjes en open kouters, doorsneden met nog twee kleine zijbeekjes, de Vorsinkbeek en de Holbeek. Op de hoger gelegen open kouters heb je telkens weer mooie vergezichten en zie je de vallei van de traag slingerende Molenbeek.

Binnen het natuurgebied liggen twee geklasseerde watermolens: de Engelsmolen en de Gotegemmolen. Den Dotter ligt tussen twee gehuchten met een Frankische naam: Brantegem en Gotegem. Brantegem verwijst naar de woonst van de familie Branda (branda+inga+hem). Gotegem of Guthinghem is de woonplaats van de familie Guti of Guta. De naam Guthingahem komt al voor in de oorkonde van Sint-Baafs uit het gezegende jaar 966. De Gotegemmolen ligt vlakbij het vertrekpunt van de blauwe wandeling. Bovenop de Gotegemberg staat een gerestaureerde bakoven, de Vlamoven. Hier bakten de bewoners van Gotegem gezamenlijk brood.

Dieren en planten

Den Dotter telt maar liefst 320 verschillende plantensoorten. Het natuurgebied ontleent zijn naam aan de alomtegenwoordige dotterbloem. Je ziet die halverwege het voorjaar zowel in weiden als bosjes waar mineraalrijk grondwater aan het oppervlak komt. In het gebied vind je enkele typische bewoners voor de verschillende landschappen. Aan de snelstromende stukken langs de watermolens leeft de grote gele kwikstaart, die er zijn kostje vergaart. In de bossen kan je in de zomer de fraaie wielewaal en boomvalk zien. De knotwilgen langs de akkers huisvesten steenuilen, terwijl op de akkers zelf verschillende akkervogels broeden, zoals kneu en veldleeuwerik.

Achter de Cabaré bevindt zich een eeuwenoud elzenbroekbos met een zeer waardevolle plantenrijkdom. Op die moerassige gronden staan massa’s pluimzegge. Hier leeft het amper drie millimeter grote zeggekorfslakje, een Europees beschermde soort. Die minislak is een topsoort voor waardevolle moerassen, die enkel door aangepast natuurbeheer overleven.

Het beheer bestaat uit het rooien van populieren, het maaien van graslanden (dotterbloemen !) en uit niets doen op die plaatsen waar dit nodig blijkt.

Kaart, gpx bestanden, en pdf, exclusief voor onze gasten te bekomen op de gastenkamer van b&b De Boskouter.