3 lussen en bewegwijzerd

De tabaksroute werd in 2020 in 4 lussen uitgestippeld en bewegwijzerd.
3 van de 4 lussen passeren aan b&b De Boskouter en daardoor een prima uitvalbasis om de streek te verkennen als ruiter of menner.

Tabaksrouter

De drie routes zijn te volgen via de gekleurde bordjes, resp. bruin (21km), groen (30) en rood (35km).

Ongeveer halverwege de bruine (21km) route is er een splitsing en kan je er voor kiezen om de groene (30km) af te leggen.

Wil je meteen de grote route (rood, 35km) af te leggen dan beslis je dat best op voorhand want de splitsing van de bruine naar de rode route ligt al op 2 km van b&b De Boskouter.

De drie routes kunnen zowel door ruiters en menners gereden worden, en speciaal voor de menners voorziet de route hier en daar een omleiding op plaatsen waar de route niet toegankelijk is voor koetsen.
De omleiding wordt aangeduid op de route.

OPGELET: APRIL 2021: aan de Nederhasseltstraat in Nederhasselt is de toegang momenteel onmogelijk voor ruiters.
Je kan daar het best de menroute volgen. De bordjes voor ruiters zijn daar weggehaald dus je kan ook niet anders dan daar de menroute volgen. Een verwittigd mens…

Tabaksroute voor ruiters en menners

Langs rustige veldwegen door unieke landschappen, slingerend door het groen. De drie basisroutes van de Tabaksroute Ninove kunnen gereden worden van b&b De Boskouter. De vierde lus, meer zuidelijk, kan eveneens verbonden worden met de drie basislussen, via een doorsteek te Pollare maar bedraagt dan maar liefst 70km!

De oorsprong van de naam “Tabaksroute” moet niet ver worden gezocht: wie Appelterre zegt denkt aan pijp en tabak, al is de ambachtelijke tabaksteelt nu zo goed als teloorgegaan. Maar wist je ook dat Appelterre de bakermat is van het wereldbefaamde Brabantse trekpaard? Uiteraard is de gerestaureerde Wildermolen met het bijhorende typische molenlandschap een van dé blikvangers. Je kan er bij helder weer kilometers ver de horizon afspeuren.

GPX navigatiebestand

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om de bordjes te volgen met de juiste kleur van de te volgen route. Maar soms kan het uploaden van de route als backup wel handig zijn. Daarom hebben wij alvast de drie basislussen van de Tabaksroute Ninove, vertrekkend vanuit b&b De Boskouter, voorzien op Routeyou app.

Tabaksroute Ninove / 21km / bruine lus.

Ruiterroute: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8213847/men-en-ruiterroute/tabaksroute-ruiter-en-menroute-2020
Menroute: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8214007/menroute/tabaksroute-menroute-2020-bruine-lus

Tabaksroute Ninove / 31km / groene lus.

Ruiterroute: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8214031/ruiterroute/tabaksroute-2020-ruiterroute-groen
Menroute: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8214061/menroute/tabaksroute-2020-menroute-groen

Tabaksroute Ninove / 35km / rode lus.

Ruiterroute: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8214113/ruiterroute/tabaksroute-2020-ruiterroute-rood
Menroute: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8214158/menroute/tabaksroute-2020-rood-menners

Meer info

https://www.ninove.be/tabaksruiter-en-menroute

Kaart 2020 downloaden

Tabaksroute Ninove en overnachten

Na 21 en zeker 30 of 35 km wandelen te paard of met de koets, kan het deugd doen om met de voetjes omhoog te genieten van de rust op het platteland met wellness, een sauna te nemen, in de hottub de spieren te laten ontspannen of een frisse duik in het zwembad. En bovendien, nog eens allemaal terwijl de paarden op de weide van de b&b lopen. Lees hier meer over de mogelijkheden tot overnachten met paarden.

tabaksruiterroute