Dankzij de vzw die zich ontfermt over de trage wegen, heeft Stad Geraardsbergen in 2020 heel wat bestaande trage wegen in kaart gebracht en opnieuw toegankelijk gemaakt. Dankzij hen, ondersteund door wandelclub De Padstappers, is zo de poortjeswandeling toegankelijk geworden voor wandelaars.
Deze prachtige wandeling vertrekt aan b&b De Boskouter en doorkruist verschillende weides met poortjes toegankelijk. Opgelet, je kan er wel eens grazende koeien tegenkomen en laarzen zijn noodzakelijk bij regenweer.

De eerste 500m wandel je richting het wachtbekken van Smeerebbe Vloerzegem, over straat. Vanaf dan loop je midden in de weides gedurende 3km; vervolgens door een klein bosje en akkers. Je kan er voor kiezen om aan de Bosstraat naar links te gaan (verkorting, 8km wandeling) of de steenweg over te steken richting natuurreservaat Moenenbroek (11km wandeling).

Kies je voor Moenenbroek dan kom je in een mooi stukje natuur. Honden welkom maar dit is natuurgebied, dus honden aan de lijn aub.

Eens je uit Moenenbroek wandelt, steek je opnieuw de steenweg over en sla je rechtsaf, een landbouwweg af. Vanaf hier blijft de weg onverhard gedurende de laatste km’ers.

Wil je graag een wandeling die grotendeels onverhard is en rustig om te wandelen midden in de natuur? Dan is dit dé wandeling voor jou!

Het leuke aan deze wandeling is ook dat je kan starten en 2 keer kan kiezen of je de volledige route volgt (11km), deels (8km) of de korte versie (5km) terwijl je aan het wandelen bent. De eerste keuze maak je als je de eerste keer de steenweg zou oversteken. In plaats van over te steken, loop je links, langs de steenweg en sla je de eerste straat weer links af.
Daar kan je na 50m weer kiezen: Ga je rechtdoor, via “den dijk” (Moenenbroek) dan kies je voor de 5km wandeling; ga je naar rechts, het landbouwwegje in, dan ga je voor 8km.

Dit is onze TOP 1 wandeling uit de directe omgeving van de b&b.

11Km:
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8041712/wandelroute/poortjeswandeling

8km:
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8057110/wandelroute/poortjeswandeling-8km

5km:
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8041786/wandelroute/poortjeswandeling-korte-route-5km