Krakelingen en Tonnekensbrand

Krakelingen en Tonnekensbrand is een eeuwenoud dubbelfeest in Geraardsbergen en werd in 2008 opgenomen in de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen en in 2010 ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco.

Om 15 u start aan de romaanse kerk van Hunnegem de historische stoet en trekt met meer dan duizend participanten door het stadscentrum.

Aan het einde van de stoet trekken de druïden, de deken, het stadsbestuur, de broodmandendragers en duizenden toeschouwers naar de top van de Oudenberg (110 m).
De deken (de geestelijke overheid) bidt samen met het stadsbestuur (de wereldlijke overheid) tot Onze-Lieve-Vrouw in de Oudenbergkapel terwijl de menigte rond het podium plaats neemt om zoveel mogelijk krakelingen te vangen. Vooraleer ze de duizenden krakelingen (“mastellen” in de volksmond) mogen gooien, moeten de deken, de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren beker een slok wijn met een levend visje opdrinken. Daarna gaat de eigenlijke krakelingenworp van start. Eén broodje bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling : een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier.

Het Tonnekensbrand op de Oudenberg om 20 uur vormt het laaiende orgelpunt. Terwijl volksdansers of vuurspuwers voor sfeer zorgen verjaagt het vuur de winter en verwelkomt de nakende lente. Na de ceremonie worden brandende fakkels aan de omstaanders uitgedeeld en die brengen het vuur naar de Markt.

In de deelgemeenten (zoals in Smeerebbe Vloerzegem – waar onze b&b ligt) wordt de Tonnekensbrand met een kleiner vuur beantwoord, “Walmkenbrand” genaamd. Sommige vuren zijn zichtbaar vanop de top van de Oudenberg.

En omgekeerd!

Met het hele dorp van Smeerebbe Vloerzegem steken we elk jaar Walmkenbrand aan, op het hoogste punt van Smeerebbe Vloerzegem; op 500m van onze b&b. We worden door de dorpsraad getrakteerd bij de plaatselijke boer op warme soep en hapjes in de hooischuur. Dit gezellige buurtfeest moet je meemaken! Als we in de verte het vuur zien branden op de Oudenberg, dan omsteken wij in Smeerebbe Vloerzegem ons Walmkenbrand als antwoord op hun boodschap.