Geocaching wandeling ‘Op stap naar de Helix’

We hebben twee tochten voorzien om schatten te zoeken.
De eerste tocht begint en eindigt aan de parking van De Helix, natuurcentrum en is 5.5km lang.  Als je er in slaagt alle geocaches te vinden zal je 22 schatten verzameld hebben. Opgelet: vergeet niet om het logboek in te vullen en iets in de plaats te leggen als je de schat meeneemt!
De tweede tocht begint en eindigt op de muur van Geraardsbergen en is 11.5km. Je zal er maar liefst 38 schatten ontdekken!

CODE: GC7PYJE

Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een populair spel waarbij je met een GPS op zoek gaat naar een schat (de cache). Zo’n cache is bijv. een munitiekistje. In het kistje zit altijd een logboekje, waarin je je naam schrijft als bewijs dat je de cache gevonden hebt (loggen). Die naam is meestal een speciaal voor het geocaching bedachte naam (nick name). In het kistje zitten ook vaak spulletjes zoals sleutelhangers, knuffels, spelletjes etc., die je mag ruilen voor iets van gelijke of hogere waarde.

Geoacaching betekent letterlijk ‘schattenjacht‘. Het is een populair hoogtechnologisch spel geworden en Garmin staat aan de voorhoede met gespecialiseerde toestellen die u uw doel helpen bereiken. Voorzien van uw buitensport GPS en een grote honger naar avontuur, tovert u zichzelf om tot een ontdekker !

Dit spel in open lucht bestaat eruit een verborgen schat terug te vinden (een “geocache”), aan de hand van GPS coördinaten gepubliceerd op het Internet door diegenen die de schat verborgen hebben. Voorzien van een GPS, kunnen de schattenjagers op zoek gaan, in de bossen of de stad. Eens gevonden, toont de cache zijn geheimen, en de beloning is vaak uitgebreid. Als de jager een object uit de cache meeneemt, moet hij in ruil een ander object terug opbergen in de cache. Voor sommigen, is de grootste beloning de adrenalinestoot en de passie voor het ontdekken op een onbekend terrein.

De wandeling start op de Oudenberg te Geraardsbergen. Vanop de top, die 110m hoog is, heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Boven op Oudenberg staat de Kapel Onze-Lieve Vrouw Oudenberg, die zeker een bezoekje waard is. De kasseiweg die de Oudenberg oploopt is ook beter bekend als de Muur van Geraardsbergen.

In dalende lijn gaat het nu door akkers en weilanden richting De Helix. Vervolgens zal de wandeling via de kerk van Onkerzele steeds in stijgende lijn verlopen richting de parkeerplaats op de Oudenberg. Je kan onderweg genieten van de mooie vergezichten.

Nuttige info over de reeks

De reeks bestaat uit 37 trads, 1 korte multi en 2 bonussen. Hou er rekening mee dat het niet allemaal snelle oppikkers zijn. Dus voorzie de nodige tijd om deze reeks tot een goed einde te brengen. Het is een lusvormige wandeling van 12 km. Op de Oudenberg te Geraardsbergen heb je naast een mooi uitzicht een grote parking ter beschikking (Driepikkelstraat). Het is mogelijk het rondje op te spitsen in 2 delen. Zo bekomt men een wandeling van 6.5 km en 5.7 km.

Voor deel I start men bij nr. 1 tot nr. 10 en vervolgens naar nr. 32. Voor deel II start men bij nr. 25 tot nr. 31 en vervolgens naar nr. 11. Je kan parkeren bij De Helix (Hoogvorst, Grimminge).

Deze reeks kan je enkel te voet afwerken. Het is immers VERBODEN te fietsen tussen nr. 14 en 16. Hou rekening met hoogteverschillen. Na regenval kan het op bepaalde paden zeer drassig zijn, dus rubber laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.

Om de bonus te vinden, moet je eerst de codes verzamelen die in bepaalde caches te vinden zijn. Met deze codes kan je de coördinaten van de bonus berekenen.

De 1ste bonus vind je na nr25  ( of na het wandelen van deel II)

De 2de bonus vind je na nr36 (of na het wandelen van deel I)

Geniet van de natuur tijdens deze boeiende wandeling.

Meer info: www.geocaching.com

ERVARINGEN

“Ik begon de reeks boven op de muur van Geraardsbergen, nostalgie naar de koers, op deze winters koude dag. Ik begon vrij laat in de voormiddag aan het rondje, dus besloot ik om enkel deel 1 te lopen. #1 – #10 en daarna #31 – #38 + de bonus van deel 1. Op het hele rondje kwamen we 2x een wandelaar (geen cacher) tegen, en op de steenweg na, 1 auto…
Zalig rondje in het midden van de natuur werd het. Met uitgestrekte vergezichten in dit glooiend landschap.
Alle caches werden goed gevonden. De ene al wat makkelijker dan de andere, maar dat hoort er uiteraard bij.
#2 was een beetje aan de vochtige kant
#3 was op een onorthodoxe plaats te vinden. Het logrolletje zat er niet in, maar ik heb het toch gevonden. Ik heb alles weer op de voorziene plaats teruggeplaatst.
#36 was voor mij een klunzig momentje. De smartphone stuurde me hier tussen de bomen van hier naar daar. Uiteindelijk toch gevonden, maar wel wat tijd verspeeld.
#38 was op de drukke steenweg, een iets minder momentje op de hele reeks
Maar desalniettemin een prachtreeks (deel 1)”

Vandaag alleen op stap. Besloten om dit reeksje te lopen en helemaal gaan spijt van. Alle caches werden vrij snel gevonden en gelogd. Na een beetje rekenwerk dan ook de 2 bonussen gevonden en gelogd. En dit allemaal tijdens een mooie herfstdag. Bedankt voor het plaatsen en onderhouden van dit toertje en de schitterende wandeling.