Wat is geocaching?

GEOCACHING, een leuke activiteit voor jong en oud, in (Geraardsbergen).

Nog nooit eerder gedaan? Wij helpen je graag op weg en geven jou alle info die je nodig hebt.  Je kan al geocaches zoeken direct rond b&b De Boskouter!

Geocaching of “schatten zoeken” is heel leuk om te doen. Je hebt alleen een gps nodig (kan je bij ons gratis gebruiken) en een lijst met coördinaten van waar er schatten te vinden zijn.

Aan jou om de schatten te zoeken. Heb je er een gevonden?
–> Noteer dan je je naam in het logboek waar je de schat hebt gevonden en ga verder naar de volgende.

–> Soms kan je ook iets leuk vinden in de geocache doos!
Je mag het meenemen naar huis op voorwaarde dat je zelf iets in de plaats legt.

Hoe begin je aan geocaching?

Je gebruikt je eigen smartphone met 4G verbinding en de app “C:geo”. Deze app is gratis te gebruiken. Je moet eerst op www.geocaching.com een account aanmaken en dan log je met die gegevens in op de C:Geo app. Klaar! Je kan starten! Zet je mobiel internet aan en je gps op je gsm en je ziet meteen op de live kaart waar je bent.

Stap naar de geocache en begin te zoeken.
De geocaches kunnen verschillend in grootte zijn:

MICRO: zeer klein, ongeveer de grootte van een filmkoker. bevat enkel een strookje waar je je loginfo kan invullen.
SMALL:  klein, grootte van ongeveer een appel; max 1 liter inhoud. Bevat meestal een mini klein logboekje.
REGULAR: de grootte van een schoenbox ongeveer. Bevat een logboek en vaak ook een hebbedingetje. Neem je iets mee? Leg dan iets in de plaats voor de volgende!
LARGE: alles groter dan een schoenendoos.

Klik op de geocache om er meer over te lezen. je ziet meteen wat je moet zoeken (micro of large). Wil je nog meer info? Dan kan je op “meer details” klikken.

Wil je navigeren naar de volgende geocache? Duidt dan de geocache aan waar je heen wil en klik op “navigeer – lopend”.

Over de app Geocach.

Eenmaal de setup in orde is kom je op een startscherm met 6 knoppen:

  • Live kaart: met deze functie krijg je een Geocaching kaart te zien met alle beschikbare geocaches rondom de locatie waar je jou bevindt. Door op een geocache te klikken kan je heel eenvoudig de informatie van deze cache zien.  Verder zijn er ook verschillende kaartfuncties: lagen, wandelspoor, gevonden caches uitschakelen, … Op de kaart zal je zien dat sommige caches een oranje cirkel hebben. Dat wil zeggen dat de app van deze caches nog informatie aan het ophalen is van de website. Eens hij deze heeft, verdwijnt de oranje cirkel.
  • Dichtbij: deze functie toont een lijst van 20 geocaches die het dichst bij jou in de omgeving zijn. Je kan heel eenvoudig doorklikken op deze caches om specifieke informatie te krijgen. In de lijst zie je bij iedere cache ook een cijfer staan in een rechthoek die af en toe een kleur (groen, oranje of rood) heeft: de cijfers zijn het aantal favorietenpunten en de kleur is de GCVote waardering.
  • Zoeken: zoekfunctie waarbij je kan zoeken op coördinaten, adres, GC-geocodes, trefwoorden, gevonden en verstopt door gebruikersnaam en trackable codes.
  • Ga naar: deze functie is ook best handig. Af en toe komt het wel eens voor dat je een Geocaching projectie moet maken. Met deze functie zal dat lukken.
  • Filter: met deze filter kan je selecteren welke soort geocaches je wil zien op je live kaart.

GEOCACHING rond onze b&b

Uiteraard liggen er rond de b&b ook tal van goed verstopte geocaches, zowel in micro klimaat (zo groot als een filmrolletje) als small! Bij de small geocaches kan je altijd een leuk hebbedingetje vinden. Leg er aub wel altijd iets terug voor de volgende vinder. Een lege doos vinden is niet leuk!

Geocaching in Geraardsbergen.

Geocaching wandeling ‘Op stap naar de Helix’.

Geocaching Geraardsbergen / De Helix (5.5 of 11.5 km)

Voor onze gasten hebben we alvast 2 routes uitgestippeld rond de Helix (klik op de link)  in Geraardsbergen waar je maar liefst 38 schatten kan vinden! Neem dus je rugzak maar mee om ze te verzamelen! Je hebt de keuze in een traject van 5.5km en 22 schatten of 11.5 km en 38 schatten.

We hebben twee tochten voorzien om schatten te zoeken.
De eerste tocht begint en eindigt aan de parking van De Helix, natuurcentrum en is 5.5km lang.  Als je er in slaagt alle geocaches te vinden zal je 22 schatten verzameld hebben. Opgelet: vergeet niet om het logboek in te vullen en iets in de plaats te leggen als je de schat meeneemt!
De tweede tocht begint en eindigt op de muur van Geraardsbergen en is 11.5km. Je zal er maar liefst 38 schatten ontdekken!

CODE: GC7PYJE

De wandeling start op de Oudenberg te Geraardsbergen. Vanop de top, die 110m hoog is, heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Boven op Oudenberg staat de Kapel Onze-Lieve Vrouw Oudenberg, die zeker een bezoekje waard is. De kasseiweg die de Oudenberg oploopt is ook beter bekend als de Muur van Geraardsbergen.

In dalende lijn gaat het nu door akkers en weilanden richting De Helix. Vervolgens zal de wandeling via de kerk van Onkerzele steeds in stijgende lijn verlopen richting de parkeerplaats op de Oudenberg. Je kan onderweg genieten van de mooie vergezichten.

Nuttige info over de reeks

De reeks bestaat uit 37 trads, 1 korte multi en 2 bonussen. Hou er rekening mee dat het niet allemaal snelle oppikkers zijn. Dus voorzie de nodige tijd om deze reeks tot een goed einde te brengen. Het is een lusvormige wandeling van 12 km. Op de Oudenberg te Geraardsbergen heb je naast een mooi uitzicht een grote parking ter beschikking (Driepikkelstraat). Het is mogelijk het rondje op te spitsen in 2 delen. Zo bekomt men een wandeling van 6.5 km en 5.7 km.

Voor deel I start men bij nr. 1 tot nr. 10 en vervolgens naar nr. 32. Voor deel II start men bij nr. 25 tot nr. 31 en vervolgens naar nr. 11. Je kan parkeren bij De Helix (Hoogvorst, Grimminge).

Deze reeks kan je enkel te voet afwerken. Het is immers VERBODEN te fietsen tussen nr. 14 en 16. Hou rekening met hoogteverschillen. Na regenval kan het op bepaalde paden zeer drassig zijn, dus rubber laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.

Om de bonus te vinden, moet je eerst de codes verzamelen die in bepaalde caches te vinden zijn. Met deze codes kan je de coördinaten van de bonus berekenen.

De 1ste bonus vind je na nr25  ( of na het wandelen van deel II)

De 2de bonus vind je na nr36 (of na het wandelen van deel I)

Geniet van de natuur tijdens deze boeiende wandeling.

Meer info: www.geocaching.com